Kreatív önéletrajz: Hogyan készítsünk infografikát?

Azt hiszem, senkinek sem kell hosszan ecsetelnem, mi is egy infografika: színes, kis ábrákkal és ikonokkal teli grafikonok, melyek hatalmas adatmennyiséget adnak át. A sokkal jobb kérdés, hogy számodra miért is lehet hasznos egy infografika?

Ugye mindannyian láttuk már a neten keringő kreatív önéletrajzokat, melyek infografika stílusban készültek el?

Follow Generálók’s board Infografika Önéletrajzok on Pinterest.


Ha mindig is irigykedve nézted ezeket az önéletrajzokat, de úgy gondoltad, mivel neked nincs szükséged erre, ezért nem akarsz grafikust bérelni, van egy jó hírem a számodra: nem is kell! Pár egyszerű programmal már otthon is elkészíthetsz klassz, saját infografikákat!

 

Miért is jó ez neked?

  • Fejleszti a kreativitásod.
  • A leendő munkaadódnak megmutatja mennyire kreatív vagy.
  • A jól elkészített infografika professzionalitást sugall.
  • Kitűnhetsz vele a sablonos jelentkezések tömegéből.
  • Az ábrázoláshoz végig kell gondolnod, mit is értél el eddig, mi kerüljön fel a képre, ergó ez egy felkészülés egy leendő interjúra.
  • Ha esetleg blogolsz, prezentációt vagy valamilyen kreatív dokumentációt készítesz, ugyanezekkel a technikákkal látványos vizuális elemeket rakhatsz össze.

 

1. Honnan merítsünk ihletet?

Az első grafika elkészítésénél nagyon nehéz eldönteni, hogy mit és milyen formában szeretnénk bemutatni. Ennek igen egyszerű oka van: még nincs tapasztalatunk, mi nézhet ki jól és mi abszolút nem. Érdemes egy kis kereséssel indítani a tervezést, akár a Google-ben akár Pinterest-en. Ments le néhány példát, kész grafikát. Nézegesd őket, találd meg a számodra leginkább tetsző stílust, színeket, valamint grafikai ábrázolásokat (idővonalszerű munkatapasztalatok, nyelvtudás csillagokkal, stb.)

2. Mi kerüljön fel az infografikára?

Ha megvan az ihlet, van pár ötleted, itt az ideje kitalálni, hogy pontosan mi is kerüljön fel a képre. Vedd magad elé az önéletrajzod, találd ki, melyek azok a dolgok, melyek feltétlenül rajta kell, hogy legyenek. Amit én javaslok: munkatapasztalat, nyelvtudás, egyéb programokban való jártasság (Office, képszerkesztő, SAP vagy bármi hasonló). Ha ez megvan, találd ki, hogy miként is fogod vizualizálni ezeket, milyen kis szimbólumokkal, piktogramokkal lehetne feldobni az összképet. Egy papírra akár fel is skiccelheted, hogy az elrendezés, esetleges üres helyek is látszanak. Ha azt látod, hogy túl sok a fehér folt, felrakhatsz egy egészalakos képet is magadról, ha van nemzetközi tapasztalatod, azt egy külön térképen ábrázolhatod, esetleg találd ki, hogy milyen egyéb képességeknek (például soft skill-eknek) készítesz egy extra grafikont.

3. Infografika készítő programok, avagy mire is lesz szükséged?

3.1. Képek

Képekre nem mindig van szükség, viszont sokszor egy jó minőségű, hangulatos (háttér)kép nagyon is fel tudja dobni a grafikát. Például így:

 Kreatív infografika készítés

Néhány oldal, ahonnan legálisan és ingyen hasonló képeket tudtok beszerezni:

 

3.2. Piktochart

Egy komplett infografika készítő program! Mielőtt nekiesnénk megszerkeszteni a grafikát, érdemes megismerkedni egy kicsit a programmal. Nézzük végig, hogy az ikonok alatt milyen kis képeket találunk. Húzzunk be pár ikont, játsszunk kicsit, soroljuk őket előrébb, hátrább, tegyük átlátszóvá, kombináljuk! Nézzük meg az 1. pontban gyűjtött grafikák milyen egyszerű alakzatokból épülnek fel, és próbáljuk reprodukálni.

Egy kis inspirációnak itt egy régebben elkészített CV-m, pár hasznos tippel:

 Infografika önéletrajz

Mindenképp vegyük észre a program esetén, hogy a készülö grafika külön blokkokból épül fel, melyeknek egyenként meghatározhatjuk a magasságát, hátterét. Ha a grafikánk azonos hátterű és stílusú blokkokból fog állni, érdemes elkészíteni az első blokkot a megfelelő színekkel, betűtípusokkal, majd azt „klónozni” és mindig a másolatot kicsit módosítani.

Piktochart infografika készítő

Tipp!

Érdemes tartani az A4-es formátumot. Ezt a program egy vízszintes, szaggatott vonallal jelezni is fogja. Letöltés előtt az első blokk beállításainál mindenképp min 1280px szélességet válasszunk, így a grafika bár nagyméretű lesz, viszont jó minőségű. A letöltött fájl aljáról vágjuk le a Piktochart logót. (ingyenes verzió esetén)

 

3.3. Canva

A Piktochart-al nagyon jó ikon alapú grafikákat készíthetünk, viszont ha több képet szeretnénk használni, érdemes a programot a Canva-val kombinálni. Nagyon sok előre elkészített felirat, betűtípus és beállított képkombinációból választhatunk.

Canva infografika szerkesztő

Tipp!

Az elkészült képet letöltjük, Piktochart-ba feltöltjük és a megfelelő blokkba illesztjük, megfelelő méretre nyújtjuk. Sok időt és energiát megtakaríthatunk, ha utánaszámolunk kicsit, mekkora képre is van szükségünk.

Például: a számítógépes ismeretek részt Canva-ban akarom elkészíteni (az egész blokk egy feltöltött kép lesz), a végén a Pikochart-ból 1280px szélességben akarom letölteni. A többi blokk, kivéve a fejlécet 400px magas. Tehát a Canva-ban egy 1280*400-as képet kell készítenem.

 

3.4. Colour wheel

Mivel nem született mindenki grafikusnak, így sokszor én is nehezen találom el, melyik szín, melyikkel kombinálható. Használjuk az Adobe Colour Wheel-t. A Piktochart-ból vagy a Canva-ból keressük ki a használt szín kódját (Pl: #4EA3B7), és nézzük meg, milyen más árnyalatokkal vagy kiegészítő színekkel lehet jól kombinálni az adott színt.

 

3.5. Betűtípus párosítás

A betűtípus szintén kifejezetten nehéz ügy lehet. Néhány tanács a Canva Design School blog szekcióból:

Valamint érdemes eljátszani a betűtípusokkal itt, mielőtt közvetlen az infografikádon alkalmazod:

 

Remélem a bejegyzés nem ijesztett el senkit az első infografika elkészítésétől. Sőt ellenkezőleg, inkább sikerült megmutatnom, hogy ezen eszközök segítségével nem komolyabb munka az egész, mint összerakni egy igényes prezentációt! Jó dizájnolgatást mindekinek! 🙂


Richard

Hivatásos gondolkodó, idealista realista. Nyitott szemmel járok a világban, igyekszem tanulni a saját és mások hibáiból. Nem vagyok se karriertanácsadó, se médium, pláne nem önjelölt guru vagy ninja, de az elmúlt években sokat tanultam magamról és a világról, mindezt szeretném megosztani Veletek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.