Találd meg és másold le a jó ötleteket!

Hogyan kezd az ötletelést

Na várjunk csak. Ugye itt senki nem arra gondol, hogy majd szerzői jogokat fogunk sértegetni? Akkor rossz helyen keresgélsz, kérlek gondolt át újra, és olvasd el ezt a cikket, hogy saját ötleteid legyenek – legálisan.

Szóval ötlettelenség. Itt olyanra gondolok, hogy „nekem sosem lesz olyan szép hajam, olyan kiállásom vagy épp olyan jó állásom, mint neki.” Eltaláltam? Nekünk soha nincs olyan jó ötletünk kéznél, olyan hasznos weboldalunk lementve, sőt elég kapcsolatunk, pénzünk és képzettségünk sem… És kezdődik az önsajnálat és az irigység. De kérlek titeket, ha csak egyet kérhetek, ne legyetek irigyek. A világ jobb hely lenne irigység nélkül, és békésebb is.

Szóval kalandra fel, oldjuk meg a saját gondjainkat, tanuljunk meg egy-két fogást és hozzuk ki magunkból a legtöbbet. Hogyan? Szedjünk össze pár sikeres (szép, okos, kedves, gazdag vagy mindegyik egyszerre) ismerősüket és nézzük meg hogy csinálják. Akár kereshetünk egy-egy témában az interneten is megfelelő alanyokat, ha épp a közelben nem akad senki.

Mielőtt elkezdeném sorolni, hogy mi mindent megvalósíthatunk, el kell mesélnem a saját történetem, vagyis azt, hogy hogyan találtam meg ezt a módszert. Nekem a prezentálással volt korábban sok problémám (lámpaláz), és életem egy bizonyos szakaszában viszont annyit álltam és olyan sok ember előtt, hogy muszáj volt tennem valamit. Nő mivoltomra tekintettel kerestem egy szintén női mivoltú iszonyúan jól prezentáló ismerőst, és szorgalmasan hallgattam a prezentációt, amikor kiállt az emberek elé. Ahányszor csak tudtam. És megfigyeltem, hogy mitől jó az, amit csinál. Vagyis mitől jó egy női előadó. Volt elég alkalmam gyakorolni, hát megpróbáltam beépíteni a tanultakat: eleinte teljesen az ő szavaival, mozdulataival, testtartásával prezentáltam, amennyire csak ügyelni tudtam rá. Aztán rájöttem, hogy ez nem én vagyok, önellentmondásosan cseng az egész. És a legrosszabb: én sem éreztem jól magam. Így szépen lassan elhagytam azokat a dolgokat, amik nem kellettek, felvettem olyanokat, amik jobban hatottak nálam – és voilá elsajátítottam valamit anélkül, hogy bárki észrevette volna. És ezután már nem volt megállás – jöttek a további sikeres nők, a szép bőr titkát is megfejtettem majd egyre olcsóbban utaztam egyre szebb helyekre…

Mielőtt a fiú olvasóim elalszanak, elárulom, hogy működik ugyanez a férfi dolgokban is: a legjobb autó, a legjobban csajozó haver, dagadó izmok vagy épp az önbizalom növelése kapcsán is. És ha gazdag akarsz lenni, az is egy ötlettel kezdődik. Férfi példaképeket olykor még könnyebben is találhatunk mint nőket…

Tehát figyelj és tanulj! Nincs lehetetlen. Figyelj, utánozz és gyakorolj. Majd kezd előröl. Így lesznek a visszahúzódó, vitában mindig alulmaradó emberekből nagydumások. A legrosszabb tanulókból a legjobbak közé kerülők. Az ötlettelen munkanélküliekből sikeres vállalkozók. A sikertelen kapcsolatokat gyűjtőkből tudatosan partnert keresők és végül boldog kapcsolatban élők. Egyszerű: próbálj meg minél több ötletet és megoldási utat begyűjteni. És kérdezz.


Ne hagyj senkit anélkül elmenni melletted, hogy nem mondja el, hogy mi volt a kedvenc ötlete/fortélya/DIY megoldása ezen a héten.


És még valami. Csak az nem ér el sikereket, aki nem csinál semmit. Állj neki, menj ki a világba és nézz körül, mennyi mindent kitaláltak már. A youtube-on vagy google-on is minden fenn van. Ingyen megtanulhatsz finnül, gitározni és pólóból pénztárcát varrni csupán a neten kószálva. Böngéssz a legújabb innovációkról, felfedezésekről és sikeres vállalkozásokról. És ha már mesteri szintre emelted az új tehetséged, taníts meg valaki mást is. Légy te a példakép! Ha pedig már te vagy valamiben a legjobb, nyugodtan kérj érte pénzt is. Így kezdődhet az az élet, ahol a hobbi lehet a munkád.

Hogyan tégy szert hetente új ötletekre, amik könnyebbé teszi az életed?

–       Figyeld a környezeted és találd meg az ötleteket.

–       Építs kapcsolatokat sikeres emberekkel.

–       Másold le az ötleteket, vagyis használd az ő általuk használt módszereket.

–       Tedd egyedivé, tedd magadévá az új ötleteket/képességeket/találmányokat.

–       Tanulj egyfolytában valami újat, hogy még több ötleted legyen.

–       Kezd előröl. És ne felejtsd el a sikereidről másoknak is beszámolni.

 


Anna

Örök kereső vagyok, akinek nagyon sok kérdése van a világról és az életről. A válaszok pedig a legkülönbözőbb helyekről találnak rám vagy kerülnek elő hosszú kutatások után. Az a célom a cikkekkel, hogy megosszam, amit eddig találtam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.