Karrier és sikeres élet – hogyan kezdj neki?

Karrier tervezés a sikeres élet titka

Ezt a bejegyzést azoknak írom, akik elakadtak a karrierjükben, vagy épp még el sem kezdték azt, mert sehogy sem sikerül. Aztán próbálták másképp és mégsem ment, végül anyagiakra vagy az időtényezőre hagyatkozva feladták. „Nekem úgy sem lesz munkám.” Sose leszek a diplomámmal semmi.” „Inkább elmegyek pincérnek a borravaló miatt, minthogy napi 10 órában robotoljak egy cégnél.” „Úgysem sikerülne egy saját vállalkozás.” „Nincs értelme szakmát tanulni, a fodrászok amúgy sem keresnek jól.”

 

Amikor elakadsz és sehogysem nem haladsz előre, akkor valahogy nem segít semmi. Sem a jó tanácsok, sem az önsegítő könyvek, sem a barátok, sem az okos „felnőttebbek”.

 

Egyszerűen legszívesebben otthon maradnál, vagy pont ellenkezőleg messzire utaznál, mert a sikeres élet csak távoli vágyálomnak tűnik. A lényeg azonban ugyanaz: el a problémáktól. De ne feledd: nem vagy egyedül! Mindenki átélte már közülünk, ez is tipikus Y generáció betegség. Ezért is olyan fontos, hogy tudatosan tervezz és motiváld magad.

 

1. Próbáld meg másképp vagy más oldalról – alternatív utakon

 • Ha eddig nem kaptál állást jelentkezések útján próbáld meg ajánlással.
 • Ha eddig sablonos önéletrajzod volt, találj ki valami ütőset.
 • Ha eddig uncsi gyakorlataid voltak, keress egy tuti, fiatalos start-upot és csatlakozz be hozzájuk pár hónapra, akár teljesen ingyen – minden perce ki fog fizetődni.
 • Ha nem futja külföldi utakra, menj el önkénteskedni szállásért és kajáért. Lehet, hogy megtalálod álmaid állását vagy olyan erősségeid fedezel fel magadban, amik később a hasznodra válnak.
 • Ha a jelenlegi diplomád nem ér semmit, találj egy munkát, amiből pénzt szerzel és csinálj meg levelezőn egy szakképzést/továbbképzést/másoddiplomát.

Nem ronthatod el, a világ tele van lehetőségekkel! De hadd hangsúlyozzam: Már nem a szüleink korában élünk, ahol érettségi, szakma/diploma, munka, házasság és gyerek a biztos lefutása az életnek. A mi generációnknak nem adatott meg az a luxus, hogy a munkát az oklevéllel együtt kapjuk a zsebünkbe. A sikeres élet rajtunk áll vagy bukik. Ami nekem működik, az másnak nem, és fordítva. Tehát attól még, hogy a baráti körödben mindenki talált munkát egy adott városban, te még nem biztos, hogy fogsz. Attól még, hogy elvileg informatikusként mindenki azt hangoztatja neked, hogy biztosan lesz állásod, nem biztos, hogy nem egy munkanélküli a diploma utáni fél évben. De ez nem baj! A sok lehetőséggel sok rossz kártya is van a pakliban. Egyszerűen csak ki kell várni a jobb lapjárást vagy egyszerűen nem ragaszkodni a megszerzett lapokhoz és teljesen újakat húzni. Tudom, hogy egyszerű példa, de remélem érted, hogy mire gondolok? Nem csak egy válasz a helyes. Ez már nem az iskola. Ez a valós élet.

 

2. Informálódj – aki tud, az nyer

Az információ hatalom. A Facebook és társai is ebből élnek. Meg a hírportálok. Meg akik a bestseller könyveket írják. Van náluk valami olyan tartalom vagy üzenet, amiért az emberek pénzt adnak, amiért az emberek sorban állnak.

 • Milyen szervezetek vannak az egyetemen a városban?
 • Hol szerezték a barátaid a munkát?
 • Milyen konferenciák vannak manapság?
 • Hol lehet előadást hallgatni sikeres emberektől a szakmádban?
 • Melyikek a legjobb oldalak a szakmai továbbfejlődésre?
 • Mik azok a pontok a jelenlegi álláskiírásokban, amikkel még nem rendelkezel?
 • Melyik városokban vannak nagyobb cégek/intézmények/turisztikai intézmények?
 • Melyik portálok írnak ki mostanában pályázatokat szakmai vagy külföldi gyakorlatokra?

Amint a birtokodban vannak új információk, azokhoz új ötletek és végül új lehetőségek is. Itt is igaz azonban: az információ nem jön magától, a kutatómunka pedig nem egy órát fog igénybe venni. De ha végén megérte, akkor a kutatás is megérte, ugye?

 

3. Kezd kicsiben – minden forint aranyat ér

Nem csak az a forint ér sokat, amiből sok van. Hanem az is, amire lehet építeni. Ami előteremti az első szép órát és cipőt, hogy mindenkit lehengerelj az állásinterjún vagy ez üzleti találkozón. Vagy azt a pénzt, amiből megveszed az első varrógéped, hogy elkészítsd a legelső ruhát/táskát, amit szeretni fognak az első vevők, és behozzák a többit. Aztán az a kis pénz amit az első gyakorlatodon kapsz, az a pénz a későbbi jó fizetés ígéretét tartja magában. Azok a helyek, ahol pedig semmi pénzt nem kapsz a munkáért, kapcsolatokban és információkban kárpótolni fognak. A cikk végére ígérem összeáll neked is, hogy miért fontos ez a két dolog.

A milliomosok nem milliókkal álltak az életük kezdetén. Hanem ugyanúgy kicsiben kezdték. Sok munkával a kicsiből sok lesz, a sokból még több. Csak nem szabad feladni, akkor sem, ha a kudarcok jönnek. Én azt hiszem, hogy azok az emberek lesznek milliomosok, akik nem adják fel, és mindig mernek nagyot álmodni majd megdolgozni az álmaikért.

 

4. Használd az időd – hiszen aranyat ér

Mindenhez idő kell. Még egy egyszerű ebéd elkészítéséhez vagy egy gomb visszavarrásához is. Hát még a karrierhez. Nem fog holnap az öledbe hullani álmaid állása, ezt abszolút garantálhatom. Ha napokban tervezel, amik leginkább elfolynak a kezed között, nem haladsz előre. De ha években tervezel, akkor sok összejöhet.

Ha azt mondom, hogy 2 év múlva sikeres leszel és felajánlom, én személyesen, az álommunkád, mit tennél? Sajnos az emberek nagy része hátradől és vár erre. Mondván, hogy én már úgyis megígértem. A kisebb hányad, pedig megszakad és bizonyít, hogy a végén tényleg felajánljam: nem veszi készpénznek, hogy a végén valóban megkaphatja semmittevés nélkül az állást.  2 év alatt nagyon sok mindent el lehet érni: például megtanulni egy új nyelvet, autót vezetni, lediplomázni/szakmát tanulni, külföldi gyakorlatot szerezni, elkezdeni egy vállalkozást és mellette sportolni, előadásokat tartani… a sor tetszés szerint folytatható. Aki nem hiszi, még nem próbálta!

Amúgy ez a példa tökéletesen ráillik az egyetemistákra is, akik egy része hátradől, a másik része sokat dolgozik a diplomáig. A baj csak az, hogy mindkettő az állomállásra hajt – de eltérő sikerek várhatóak a végén.

Pár kérdés, hogy lemérd, hogy állsz épp, és hogy mit tudnál még fejleszteni:

 • Te mit értél el az elmúlt 2 évben?
 • Elégedett vagy vele?
 • Te mire használod azt időd, amit mindennap 24 óra formájában kapsz ajándékba?
 • Mit tudnál a következő 2 évben a karrieredért tenni?

A sikeres élet kulcsa a tervezés

5. Tervezz – ha nem tudod a célt, nem is tudod elérni

Sokan panaszkodnak, hogy nincsenek terveik és nem tudják, hogy mit csináljanak, merre induljanak. Nekem is csak pár éve van bevált módszerem erre, amit most megosztok veletek. Általában 3 fajta tervezési módszerem van:

 

Tervek hosszútávra

A hosszú távú tervek nem is igazán tervek, mint inkább álmok. És arra a kérdésre keresik a választ, hogy hol szeretnél tartani az életeddel 5-10 év múlva. Inkább álmok, vágyak és kívánságok. Például, hogy családot szeretnél, egy kis lakást és egy saját kávézót. Vagy New Yorkban élni, sajtókampányokat csinálni és megtanulni szörfözni. Esetleg bankár szeretnél lenni, évente 1 hónapig a világot járni és könyvet írni.

Ezek az álmok nem csak a legbelsőbb vágyaid írják le, hanem azokat a dolgokat, amikért valójában lelkesedni tudsz, és amik valójában boldoggá tennének hosszútávon. Ha ez nincs meg, hiába gürizel esti oktatásokon vagy hétvégi pluszmunkahelyeken – egyiknek sem lesz értelme.

 

Tervek az év elején

Ha tudod, hogy merre tartasz, akkor van értelme tervezni. Nem csak karrier tekintetében. Például, hogy mit kell ahhoz tenned, hogy végre hozzáfoghass az egyik álmodhoz. Mit kell tanulnod? Mennyi pénz kell hozzá?

Általában január folyamán jutok el addig, hogy az egyik nap leülök egy kis papírral és megírom a célokat az évre. Pl. egyetem során így nézett ki az egyik tervem:

 

Tervek az X évre

1. félév

 1. Minden vizsgán elsőre átmenni – 1 sikeres vizsgaidőszak
 2. Sportolni hetente 2-szer, egészségesen étkezni
 3. Júniusig szakmai gyakorlatot találni
 4. Megcsinálni a felsőfokú angol szakmai nyelvvizsgát májusban

2. félév

 1. Minden vizsgán elsőre átmenni – 1 sikeres vizsgaidőszak
 2. Sportolni hetente 2-szer, egészségesen étkezni
 3. Ajánlással és egy kiterjedt kapcsolati rendszerrel otthagyni a gyakorlati helyet
 4. Önkénteskedni x rendezvényen
 5. Nekiállni spanyolul tanulni

Szeretem a féléveket külön tervezni, mert júniusban már jobban belátható a második félév, és akkor korrigálom az addig kitűzött célokat. Az elején nekem is nehezemre esett 5 célt összeírni, de aztán egyre jobban ment. Közben segített átgondolni, hogy miket is akarok/fogok csinálni és hogyan tudnám tudatosabban megfogalmazni a célom az egyes tevékenységekkel.

Fontos, hogy az éves terved havonta elővedd és megnézd, mivel hogy állsz, hol és még mit lehetne tenni. Érdemes további pontokra is lebontani az egyes célokat: Hogyan? Mikor? Hányszor? kérdések mentén.

 

Tervek a hetekre

Ezen kívül a vasárnapokat szánom arra, hogy megtervezzem a következő hetet, és erre mindig kéznél van egy kis határidőnapló. Vagy a mobilom. A heti tervekbe már sok találkozó, személyes elintéznivaló is kerül, de ha leírom sokkal több esélyem van, hogy tényleg lesz mindenre időm, mintha a nagy káosz.

 

6. Szakmai csoportok – a sikeres kapcsolatépítés

Nem tudom elmondani, hogy mennyire fontos, hogy ismerj a szakmádban nagy alakokat és/vagy pályakezdőket. Járj el rendezvényekre, vagy nézd meg, hogy milyen események várhatók a közeljövőben.

Jogászoktól elkezdve a fafaragókon át az íjászokig mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő csoportot. Nem csak események, előadások, de sokszor munkalehetőségek is adódnak ezeken a csoportokon belül. Vagy ha valakit ez jobban érdekel: szerelmek és életre szóló barátságok. Sok esetben el sem kell hagynod a lakásod, online is aktív tagja lehetsz a közösségnek.

 

Megfogadtam, hogy nem írok olyan blogot, amely szórja a cikkeket és a tippeket, de nem ad megfogható és gyakorlati „utasításokat” vagy épp módszereket. A sikeres életről nem csak beszélni kell, tenni is kell érte. Ha valakinek ezek közül legalább egy nem válik be a következő 1 évben, szívesen várom majd az e-mailjét és szívesen adok személyes tippeket is: info@generalok.hu

 

Eredeti képek forrásai:

http://www.freeimages.com/photo/1168917

http://www.freeimages.com/photo/1418125


Anna

Örök kereső vagyok, akinek nagyon sok kérdése van a világról és az életről. A válaszok pedig a legkülönbözőbb helyekről találnak rám vagy kerülnek elő hosszú kutatások után. Az a célom a cikkekkel, hogy megosszam, amit eddig találtam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.