Mennyit ér a diploma tapasztalat nélkül?

diploma tapasztalat nelkül

A frissdiplomások élete nehéz. A munkaerőpiac telített, és mindenféle statisztikai adatbázisok bogarászása nélkül is egyértelmű a kihívás. A kérdést pedig mindenki felteszi magának: “Mit is érek én egyetem után?” Gondold végig hányan álltak melletted a pódiumon a diplomaosztón, majd ennek vedd legalább az öt- hatszorosát, mert más egyetemekről és szakokról is jelentkezni fognak ugyanazokra az állásokra, mint te. Nem is beszélve az előtted végzett évfolyamokról, akik munkahelyet váltanának és újra a jelentkezők között vannak.

Egyetem, bulik, órák, könyvtár, ZH-k, vége, slussz. Jöhetnek nagy reményekkel az első jelentkezések, mondván, hogy én már diplomás vagyok, jó jegyekkel végeztem. Ugye? Ha még mindig így gondolkozol, ki kell, hogy ábrándítsalak: iszonyatosan messze jársz az igazságtól.

De  a diploma tapasztalat nélkül is diploma…

Manapság a a cégek/intézmények abban a luxusban élnek, hogy válogathatnak a sok friss diplomás között, és ha közülük legalább egy jelentkező kellően megnyerő, tudja mi az a munka (hisz már korábban több szakmai tapasztalatot is szerzett) miért foglalkozna valakivel, akit azért kellene fizetnie, hogy betanuljon és a kollégák munkáját esetleg még lassítaná is. Te meg csak küldöd a jelentkezéseket, egyiket a másik után, majd kapod a válaszokat, hogy nincs elég tapasztalatod, pedig te épp azért jelentkeztél, hogy most már legyen. Szóval akkor most mennyit is ér a diploma tapasztalat nélkül?

Jelentkezés: diploma tapasztalat nélkül

Lehet, hogy a gondolatmenet kisarkított, de nem alaptalan!

De nincs mitől félni, hisz több megoldás is van arra, hogy kiléphessünk az ördögi körből.

1. Diákszervezetek

Az egyetem egy nagy buli és ez így van jól. De időközben az órákra járáson kívül igenis csinálhatsz még hasznos dolgokat, így a diploma mellé még tapasztalatot is gyűjthetsz. Minden szaknak/karnak megvan a maga egyesülete, diákszervezete, tömörülése, hívjuk ahogy akarjuk. Én személy szerint AIESEC-es voltam, ajánlani mindenképp tudom, de bárhová máshová is csatlakozhatsz, a lényeg a szakmai kötődés!

Mit is csinálnak ezek a szervezetek? Rendezvényeket szerveznek, szakmai eszemcseréket folytatnak, megismerik egymást, a rendezvények résztvevőit és előadóit: magyarán egy hatalmas szakmai hálózatot építenek. És ez miért is jó? Először is gondolj vissza a self branding cikkben leírtakra. Másodsorban pedig részt veszel a különböző események szervezésében, kampányában, lebonyolításában megismersz egy csomó embert, része leszel egy közösségnek, tapasztalatokat gyűjtesz és nem mellesleg, az összes képességed, a prezentációtól kezdve a problémamegoldáson és kreativitáson át egészen a szervezőképességig és kommunikációig. Mindamellett, hogy ilyen készségeket sajátítasz el, ki fog előtted kristályosodni, hogy milyen irányba akarsz fejlődni, mit is szeretnél valójában csinálni, mi is fekszik neked és nem az első munkahelyeden ér a felismerés, hogy ez a munka nem is neked való.

2. Önkénteskedés

Az önkénteskedés korántsem csak a szamaritánusok lelki békéjét segíti elő. Ha önkénteskedésre adod a fejed, legyen az bármi is, rengeteg új élménnyel fogsz gyarapodni. Megtanulsz kezelni olyan szituációkat, amelyekkel az egyetem falain belül nem fogsz összefutni, a munka világában mégis nagy hasznát veheted. És gondold végig mit jelent az a jövendő munkáltatódnak, ha ilyesmit lát az önéletrajzodban. Azt, hogy van tapasztalatod, szorgalmas vagy, nem ijedsz meg a munkától, nem is beszélve olyan soft-skill-ekről, mint az empátia vagy rugalmasság.

Önkéntes szervezetekben nem csak ételosztással vagy szemétszedéssel foglalkozhatsz – ahogy sokan gondolnák. Ezek a szervezetek rengeteg eseményt, megmozdulást, kampányt szerveznek, amikben részt venni nem hogy nem unalmas, de minden nap érezheted, hogy valami jó dolog része vagy, miközben talán nem is kicsi eredményeket érhetsz el.

3. Szakmai Gyakorlat

Itt a kakukktojás, mert a legtöbb esetben ez kötelező. De a nem mindegy, hogy hol és hogyan csinálod. Ne a legegyszerűbb megoldást keressük (ismerősnél eltöltünk 6-12 hetet, megvan a papír és kész), inkább álmodj nagyot és olyan helyek felé nyiss, ahonnan jól fog csengeni az ajánlás és ahol tanulhatsz is valamit. Ha már itt tartunk, ne várj az alkalomra, menj elébe. Az alkalmazottak sokszor megfeledkeznek a gyakornokokról, emlékeztesd őket, hogy te itt vagy, tanulni szeretnél, és szívesen segítesz. A kezdeti sok kicsi és egyszerű feladatból a bizalom kiépülése után egész komoly projektek lehetnek. Na, az már mehet az önéletrajzba! 🙂 Emeld a tétet! Menj külföldre! Ha mindezt nem otthon, hanem külföldön csinálod meg, az egyértelmű nyelvtudásbeli fejlődésen kívül sokkal önállóbb és nyitottabb leszel a világra.

4. Munka Egyetem Mellett

Közel az egyetem végéhez már igenis lehet időt találni arra, hogy 25 (esetleg több) órában eljárj egy céghez dolgozni, tovább bővítsd a CV-d, fejleszd a képességeidet, szaktudásod és nem mellékesen, bedolgozd magad életed első munkahelyére. Ilyenkor a gyakorlat hossza miatt (néhány hét helyett esetleg egy teljes év), sokkal jobb esélyed lesz, hogy ne csak ad hoc gyakornoki feladatokat kapj meg, hanem komoly projektekben is részt vehess!

 

Miért fontos a gyakorlat

Összefoglalásnak: Szóval pontosan mit is nyerhetsz mindezzel?

 

1. Vonzó Önéletrajz

Frissdiplomásként nem az üresen tátongó, féloldalas önéletrajzodat fogod kiküldeni az első jelenetezésekre, hanem egy olyan CV-t, ami szorgalomra és tudatos karriertervezésre utal.

2. Szakmai Tapasztalat

Mivel már elkezdtél ismerkedni a szakmával, így megsokszorozhatod az esélyeidet, hogy bekerülj, egy “álom” munkahelyre. Miután pedig már bekerültél, nem fogod úgy érezni, hogy az első napon, hogy mély vízbe pottyantál és fogalmad sincs arról, mi történik a cégnél, miről beszélnek a kollégák.

3. Képességeid és Szervezőképességed Fejlődése

Úgy tudsz nekilátni az első munkádnak (és magának a munkahelykeresésnek!), hogy már számos kisebb-nagyobb tapasztalat lesz a hátad mögött, így a szakmai kérdéseken túl, nem esik majd nehezedre priorizálnod a feladataidat és megfelelően beosztanod az idődet.

4. Szakmai Kapcsolati Háló

Ha elakadnál, segítségre lenne szükséged vagy partneri kapcsolatokat keresnél, a kollégákon kívül mások is tudnak majd segíteni. Nem is beszélve arról, hogy egy ilyen háló mennyivel le tudja egyszerűsíteni az álláskeresést.

 

Nem állítom, hogy az egyetemi jegyek és eredmények nem fontosak. De azok! Viszont mindenképp meg kell találni az összhangot elmélet és gyakorlat között, hogy ne teljesen zöldfülűként lépj be a munka világába.

 

Akkor felteszem még egyszer a kérdést: “Mennyit is ér a diploma tapasztalat nélkül?”


Richard

Hivatásos gondolkodó, idealista realista. Nyitott szemmel járok a világban, igyekszem tanulni a saját és mások hibáiból. Nem vagyok se karriertanácsadó, se médium, pláne nem önjelölt guru vagy ninja, de az elmúlt években sokat tanultam magamról és a világról, mindezt szeretném megosztani Veletek!

6 Comments

 1. Nagyon jók a cikkek, csak így tovább Ricsi 🙂 Üdv, a nemzetközi jogi tanszékről, Bogárdi Brigi

  • Kedves József, mindenképp jogos a kérdés.
   Abszolút jó gondolat!
   Voltak és vannak is ismerőseim, akik úgy döntöttek, inkább a saját ötleteiket akarják pénzre és tapasztalatra váltani, így (mikro)vállakozásba fogtak.
   Nem épp a legegyszerűbb út, de mindenképp borzasztóan sokat lehet belőle tanulni. Ami szerintem mindenképp előnye, hogy ha vállakozásba kezd az ember, legyen akár bármilyen irányultsága is, a feladatok milyensége miatt kénytelen más képességeket (kommunikáció, tárgyalási készségek, prezentáció, marketing , stb.) is fejleszteni. Egyértelmű hátulütő, hogy kell a kezdő tőke, hatalmas adag bátorság és rátermettség.

 2. Ha már vállalkozás, én mindenkinek javaslom a hálózatépítést (MLM). Szándékosan nem emelnék ki egy konkrét céget, de mint vállalkozó, a saját gyerekeimnek is ezt javasoltam, mert itt néhány évre le tudják rövidíteni azt a 25 évet, amit én keményen, a saját bőrömön tanultam meg az üzleti világban. Alacsony a beszállási költség, rengeteg profi oktatást kapnak, személyes mentorálást, sikert és kudarcot, és arról ne is beszéljünk, hány ezer kapcsolatra tudnak szert tenni pillanatok alatt!

  • Kedves Miklós, köszönöm a hozzászólásod! Mivel nincs tapasztalatom az MLM-el, így abszolút jó “hallani” egy belsős véleményt is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.