5 eszköz a hatékonyabb munkavégzésért

Hatékonyabb munkavégzés

Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen ember, aki időnként némi extra ösztönzésre szorul annak érdekében, hogy a tervekből megvalósult célok, a hosszú listákból elvégzett munka legyen. 

Hatékony munkavégzés: mindig elvonja valami a figyelmem …

Korábban már írtam egy cikket néhány praktikus tippel, hogyan hozzunk ki többet a hétköznapjainkból, viszont a számítógép előtti munkavégzés, főleg ha nincs meg a megfelelő motiváció, egészen más tud lenni. Sajnos oly könnyen elkalandozik az ember az internetet böngészve, ide egy lájk, ott egy Youtube videó, na még egy cikk, és máris több mint fél órája nem azt csináljuk, amiért valóban odaültünk a gép elé. Talán csak én küzdök örök optimalizálási kényszerrel, de engem ez kifejezetten zavart: hiába érek rá, hiába terveztem be, valahogy a dolgok mégsem akarnak elkészülni.

A hatékonyabb munkavégzés érdekében elkezdtem keresgélni, különböző programokat kipróbálni, hogy a munkára fordított időből valóban munkavégzés legyen, függetlenül attól, hogy egy új blogbejegyzést igyekszem összehozni vagy épp itthonról próbálok meg dolgozni.

 

Íme hát, a személyes digitális fegyvertáram a hatékonyabb munkavégzésért.

Weboldal blokkoló eszközök

A számítógép előtti munkavégzés egyszerre lehet a leghatékonyabb és legnagyobb időpocsékoló tevékenység, amit ember végezhet. Sajnos nehéz úgy a munkára koncentrálni, hogy tudjuk, kijött a kedvenc sorozat új része, minden második oldalon valami izgalmas olvasnivalót találunk, az ismerősünk épp a Facebook-on posztolt egy klassz Youtube videót. Ha nem vagyunk jók önmegtartóztatásban a különböző weboldal blokkoló eszközök nagy segítségre lehetnek. Szabaduljunk meg pár kattintással a csábítástól!

Egyik régi kedvencem a Coldturkey nevű program. Már az ingyenes verzióval órákra fekete listára pakolhatjuk kedvenc oldalainkat! A program hatalmas előnye, hogy az előre kiszabott határidő előtt nagyon nehezen lehet újra elérhetővé tenni az oldalakat. Hiába próbálod kikapcsolni, hiába törlöd, nem tudsz újra nekiállni facebookozni! Ha Chrome-t használsz, kiváló alternatíva a StayFocusd bővítmény.

Előnyök

 • A figyelemelvonó weboldalakat akár órákra is kizárhatjuk a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Azt hiszem ennél nagyobb érdemet nem is kell említenem.

Hátrányok

 • Az okostelefonokon, tableteken továbbra is szabadon netezhetünk.
 • A StayFocusd csak a Chrome-ot blokkolja.
 • A Coldturkey esetemben bizonyos hálózatokon nem blokkolt megfelelően.
 • A Coldturkey ingyenes verziója igen limitált.

 

Hatékonyabb munkavégzés a Coldturkey weboldal blokkolóval

 

Dropbox/OneDrive

Aki esetleg nem ismerné, mindkét program afféle bárhol elérhető és szerkeszthető adattárként funkcionál. A számítógépen egy hagyományos könyvtárt látunk, azonban az ide mentett adatok bármilyen másik számítógépről (webes alkalmazással), illetve mobil eszközről elérhető. Nem kell mindig pendrive-t magunkkal cipelni, hogy a legfontosabb fájlok állandóan kéznél legyenek. Régebben hatalmas Dropbox rajongó voltam, azonban úgy vélem a Microsoft a OneDrive programmal behozta a lemaradást, hiszen amellett, hogy 25 GB ingyen tárhelyet kapunk, a böngészőben direkt szerkeszthetőek a dokumentumok a Microsoft online Word/Excel/Powerpoint programjaival (Dropbox esetén le kell tölteni a fájlokat, szerkeszteni, majd visszatölteni az alkalmazásba)

Előnyök

 • Böngészőből megnyitható, szerkeszthető dokumentumok.
 • Okoseszközös alkalmazások.
 • Automatikus online képmentés okoseszközökről.
 • Megosztási lehetőségek.
 • A OneDrive Win 8-as gépeken alapból fenn van, még csak konfigurálással sem kell bajlódni.

Hátrányok

 • Az ingyenes verziók limitáltak, ez leginkább a tárhelyben nyilvánul meg.
 • Megosztott dokumentumokat egyszerre csak egy ember szerkeszthet (nem úgy, mint a Google Drive esetén)

Google Keep

Találtál egy jó cikket? Épp a buszon ülsz, van egy jó ötleted, de aztán elveszik az egész, mert valami fecnire írtad fel? Bejönnek az interaktív jegyzetek? Akkor a Google Keep-et neked találták ki. Nem is tudod, de már is van Keep fiókod, ha van regisztrált Gmail-es email címed. Az alapötlet pofon egyszerű. A böngészőből bárhonnan elérheted a digitális jegyzetpapírjaidat, amiket szépen kiszínezett képeket adhatsz hozzá, pipálható check list-eket hozhatsz létre és mindehhez még emlékeztetőket is rendelhetsz, hogy az összeírt vázlatból, jegyzetből, ötletből a megfelelő pillanatban eredmény is szülessen. Mivel a Keep a Google fiókodhoz rendelt alkalmazás, így egyértelmű, hogy a jegyzetek androidos okoseszközökről is bármikor elérhetőek és teljes funkcionalitással szerkeszthetőek.

Előnyök

 • Gyorsan és hatékonyan rendezhetjük a jegyzeteinket.
 • Rengeteg hasznos funkció:idő és hely alapú emlékeztető (hazaérsz és a telefonod máris jelez!), jegyzetek sorba rendezése, automatikus mentés, gyors szerkesztés.

Hátrányok

 • Nem lehet, legalábbis én nem találtam módot a jegyzetek exportálására

 

Google Keep hatékony jegyzetelés

 

Outlook/Thunderbird

Elvesztél már az automatizált emailek, spam-ek, kért és kéretlen levelek tengerében? Soha nem találod meg a régi emaileket, amikor épp szükség lenne rájuk? Akkor épp ideje a böngésző Gmail-es és hasonló programok felületeiről valami professzionálisabbra váltani. Ha esetleg van Office a gépeden, az Outlook az egyik legkényelmesebb, gyorsabb és elterjedtebb megoldás. Ingyenes alternatívaként használhatod a Thunderbird-öt is, ami minimális beállítások után kísértetiesen fog hasonlítani az Outlook jól megszokott elrendezéséhez. Ha ez megvan, hozz létre címkéket, almappákat, rendezd össze az évekre visszanyúló kaotikus levelezéseket, hogy a jövőben bármikor pár kattintással előkerítsd őket.

Előnyök

 • Email-ek sorba rendezése, csoportosítása.
 • Sokkal hatékonyabb email kezelés.
 • Mindkét program több levelező fiókot is kezel.
 • Naptár funkció (Thunedrbird esetén extra bügykölést igényel).

Hátrányok

 • A Thunderbird beállítása időnként nehézkes.
 • Nem megfelelő beállítások esetén rendesen össze tudjuk kavarni a leveleinket.

Feedly

Ahelyett, hogy végig néznénk egyesével a kedvenc hírportáljainkat, blogainkat, használjunk Feedly-t. Egy villámgyors regisztráció után tematikusan összegyűjthetjük kedvenc netes olvasnivalóinkat és egy oldalról böngészhetünk mindent. A program hatalmas előnye, hogy bárhol használhatjuk, hiszen a böngészőben fut, illetve Android-ra és Iphona-ra egyaránt elérhető az alkalmazás. További hatalmas piros pont, hogy az általunk valamiért érdekesnek talált cikkeket egy gombnyomással archiválhatjuk (“Saved for later”), ami nagy segítség lehet egy-egy kutatás során.

Előnyök

 • Annyi feed-et adhatunk a fiókunkhoz, amennyit csak szeretnénk.
 • Feed-ek szabadon kategorizálhatók.
 • Böngészőben futó alkalmazás révén bárhol elérhetjük a kedvenc olvasnivalóinkat, mindig ugyanaz a felület a jól megszokott beállításokkal fog minket fogadni.

Hátrányok

 • A mobilos alkalmazás nálam kicsit döcög.
 • Számos, rendkívül hasznos megosztási funkció csak a fizetős verzióban érhető el.

 

Feedly RSS olvasó program


Richard

Hivatásos gondolkodó, idealista realista. Nyitott szemmel járok a világban, igyekszem tanulni a saját és mások hibáiból. Nem vagyok se karriertanácsadó, se médium, pláne nem önjelölt guru vagy ninja, de az elmúlt években sokat tanultam magamról és a világról, mindezt szeretném megosztani Veletek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.