5 alapelv, ami eldönti, hogy sikeres leszel-e az álláskeresésben és a munkádban

siker-allaskereses-munkahely-karrier-elorelepes

A Jobline Női Karriernapon tartottam workshopot kudarcmenedzsment témában. A workshopon feltettem a kérdést, vajon hány százalékban múlik rajtunk, hogy sikeresek vagyunk-e valamiben? Szerinted?

Különböző válaszok érkeztek, de a bátrabbak 70-80%-ra tippeltek.

Nincs helyes válasz, hiszen ez egyénenként és helyzetenként is különbözhet, és nagyrészt azon múlik, hogy te hogy definiálod a siker fogalmát, és hogy kezeled az elsőre kudarcnak tűnő szituációkat.

Létezik sikerre vezető magatartás? Ha igen, akkor adottság vagy tanulható?

A jó hír, hogy bárki képes elsajátítani a sikerhez vezető hozzáállást.

Foglalkozni kell vele, és időt-energiát rászánni, de érdemes, mert az élet minden területén fejlődést lehet vele elérni, az álláskeresésben pedig kulcsfontosságú változást hozhat.

Gondolj vissza arra, mikor először ültél biciklire, vagy próbáltál ki valami újat. rögtön úgy sikerült, ahogy tervezted?

Mitől tudtál jobb lenni benne?

 1. Gyakorlás
 2. Helyes minták követése
 3. Félresikerült próbálkozások értékelése
 4. Segítség másoktól
 5. Lelkesedés
 6. Kíváncsiság
 7. Kipihentség
 8. Tanulás – oktató videók, cikkek, könyvek, workshopok

siker-titok-tipp-karrier

Ugyanez igaz az álláskeresésre is. Tanulható!

Mitől leszel tehát sikeres az álláspiacon?

Kezeld a helyén a siker fogalmát!

Mit jelent számodra a siker?

Nem fogok egy definíciót megfogalmazni, mert a sikert az határozza meg, ahogy te megéled és nagyban befolyásolja a hozzáállásod is.

Emellett a sikernek vannak olyan általános alapelvei, amelyek szinte minden helyzetre érvényesek, és ha ezek alapján változtatod meg a hozzáállásod, máris tettél egy nagy lépést a felé, hogy igazán sikeres legyél.

 

 1. Siker alapelv – Siker az, ha tanulási folyamatként éled meg a tapasztalataidat.

Tegyük fel, hogy létezik egy álláskeresési tanfolyam. Minden órát más, elismert szakember tart, aki mindent elkövet, hogy fejlődj mind az interjúzási technikád terén, mind abban, hogy megfelelően értékelhesd a szakmai tapasztalataidat. A tanfolyam ingyenes és minden órát más helyszínen tartanak. Néha van beadandó feladat is, és ha készülsz az órára, hatékonyabban megy a tanulás is. Ha valamelyik órán nagyon jól teljesítesz, akkor még egy állásajánlatot is kapsz.

Jelentkeznél erre a tanfolyamra?

Könnyen megteheted, csak egy jó önéletrajzra és némi kutatómunkára lesz szükséged hozzá, mert az a tanfolyam maga az álláskeresés folyamata!

Gondold csak végig! Minden alkalom – még az is, amikor nem téged választanak – a tanulási folyamat része. Lehetőséget biztosít számodra, hogy fejlődj, hogy a következő alkalomra hatékonyabban felkészülj. Lehet, hogy rádöbbent arra, hol érdemes folytatnod a karriered, milyen változások tennének neked jót szakmailag.

Talán ez a legfontosabb, ami gyökeresen meg tudja változtatni a hozzáállásod. Gondolj arra, hogy minden alkalommal győztesen jöhetsz el, hiszen tanultál valamit, amit beépíthetsz a szakmai portfóliódba is!

 

 1. Siker alapelv – Sikeres leszel, ha nem ragaszkodsz görcsösen egy előre kitalált végeredményhez.

Ha el tudod fogadni, hogy a végeredmény egészen más is lehet, mint amit előre elterveztél, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sikernek könyvelhess el egy tapasztalatot. Fokozottan igaz ez az álláskeresési folyamatra. Megtörténhet, hogy egészen más cégnél, vagy akár beosztásban kötsz ki, mint ahogy eredetileg tervezted. Könnyen előfordulhat, hogy ez sokkal jobban rád van szabva, és jobban ki tudsz majd ott teljesedni szakmailag, és könnyebben megtalálod majd a helyed – beleillesz a vállalati kultúrába.

Ha nem zárkózol el a váratlan lehetőségektől és felderíted őket, az olyan ajtókat is megnyithat előtted, amikre korában nem számítottál.

 

 1. Siker alapelv – Te határozod meg a saját sikered definícióját.

Bár mindannyiunknak szüksége van a megerősítésre, és fontos számunkra szakmailag is a pozitív visszajelzés, mégis fontos, hogy saját magunk határozzuk meg, számunkra mit jelent sikeresnek lenni. Ha mások elismerését kívánjuk kivívni, és ettől függővé tesszük, hogy élünk meg egy-egy eseményt, azzal csak egy állandó megfelelési kényszert erőltetünk magunkra.

siker-munkahely-tippek-kudarc

Hány órát töltesz nap, mint nap a munkahelyeden?

Ha megnézed, az ébren töltött időd nagy részét ott töltöd. Nem mindegy tehát, hogy érzed magad. Legyen bármilyen büszke a környezeted a jól hangzó, élvonalbeli vállalti pozíciódra, ha már vasárnap este rosszul vagy a gondolattól, hogy másnap reggel bemenj dolgozni, akkor itt az ideje a változtatásnak. A kitűzött cél pedig az kell, hogy legyen, hogy te jobban érezd magad – legyen ez munkahelyváltás, vagy akár a jelenlegi helyeden valamilyen változtatás következménye.

Úgy gondolod, hogy elakadtál a jelenlegi munkahelyeden? Egész héten csak a pénteket várod? Van megoldás, hogy ismét sikereket élhess át a szakmádban is!

Beszéljünk a lehetőségekről, és fordítsuk át sikerré, amit jelenleg elakadásként, esetleg kudarcként élsz meg!

 

 1. Siker alapelv – Csak rajtad múlik, hogy reagálsz egy eseményre – bármilyen szituációban!

Bár nincs mindig befolyásunk egy-egy esemény alakulására, az, hogy mi milyen reakciót választunk, már teljes mértékben rajtunk múlik.

 

Esettanulmány – Siker vagy kudarc?

Elmegyünk például egy második körös interjúra. Szinte már a zsebünkben érezzük a munkaszerződést, hiszen az álláshirdetési kritériumoknak 100%-ban megfeleltünk, jól ment a telefonos interjú, és a fejvadász is biztatott minket, hogy jók az esélyeink. A második körös interjú is remekül sikerül, majd minden várakozásunk ellenére mégsem minket választanak az adott pozícióra.

Milyen reakciót vált ki ez belőlünk?

Természetes, hogy némi csalódást érzünk ilyen helyzetben. Ez mindenkivel így lenne.

 

Mit tehetünk?

A) Reakció – Kipanaszkodjuk magunkat a barátainknak, akár még a Facebookon is elejtünk néhány megjegyzést az esetről. Aztán elkönyveljük magunkban, hogy biztos le volt zsírozva az állás, vagy egyszerűen nem voltak elég jók, hogy észrevegyék, milyen tehetségesek vagyunk.

B) Reakció – Na jó, nem is való nekem az álláskeresés. Nem tudok interjúzni. Maradok a mostani helyemen, végül is fizetést kapok, nem érdekes, hogy nem szeretek már itt dolgozni…

C) Reakció – Végiggondoljuk, mit tanultunk az interjún. Van olyan képességünk, amit érdemes lenne még fejleszteni? Előfordulhat, hogy egy kicsit más jellegű pozíciókra lenne érdemes fókuszálnunk? Utánkövető e-mailt írunk, megköszönve a lehetőséget. Beszélünk a fejvadásszal, és megkérdezzük, mit tanácsol, mire kellene még jobban figyelnünk, miben lenne még érdemes fejlődnünk, hogy a következő alkalommal jobb eséllyel válasszanak minket?

Még az is előfordulhat, hogy mi állunk a második helyen a listájukban, és ha a jelenlegi jelölt visszamondja a pozíciót, még egyszer megkeresnek minket egy ajánlattal.

Ami megkülönbözteti a sikeres embereket ebben a helyzetben, az az, hogy konstruktívan állnak hozzá, és a hasznukra, saját fejlődésükre használják fel az első pillanatban negatívnak tűnő eseményeket is. Ez pedig szemléletváltással elérhető, mindenkinek szívből ajánlom Carol S. Dweck könyvét e témában!

 

sikeres-allasinterju-tipp-karrier

 1. Siker alapelv – Kérj segítséget!

Sajnos az iskolarendszer sokakba berögzített néhány hibás alapelvet, amelyek megnehezítik, hogy sikeresnek érezhessük magunkat.

Ilyen téves elv például az, hogy, a feladatot egyedül kell megoldanod, ha segítséget kérsz, az a gyengeség jele.

Már az iskolai feladatok esetében is nagyobbra becsülöm azokat, amik a kooperációt helyezik fókuszba. Az álláskeresésnél és a munkahelyi krízishelyzetekben is fokozottan ajánlom, hogy kérjünk segítséget, ha szükséges!

Álláskeresésnél, kérjük meg néhány ismerősünket, hogy nézze meg az önéletrajzunkat! Keressünk olyanokat, akik hasonló cipőben járnak, és osszuk meg a tapasztalatainkat – csak konstruktívan – vagy gyakoroljuk az állásinterjúzást angolul együtt!

Ha a profi segítséget választjuk, azzal még nagyobbat tudunk előrelépni az áhított állás és a munkahelyi sikerek felé.

 

Konklúzió – Lásd az egész képet!

Míg a kudarcélmény rövid távon jelentkezik, hiszen ha képes vagy megváltoztatni a hozzáállásod, és beépíted a tapasztalatokat, hasznosnak érzed majd visszatekintve, addig az igazi siker hosszú távon bontakozik ki. Jellemzője, hogy jó érzéssel tölt el, beleillik az értékrendedbe.

Ha képesek vagyunk a hozzáállásunkon változtatni és a sikerhez vezető út egyik lépcsőjeként rátekinteni, akkor az elsőre kudarcnak tűnő tapasztalatok is fejlesztenek rajtunk, és segítenek a későbbiekben. Ha felébresztjük a kíváncsiságunk és a tudásvágyunk, azzal máris megtesszük a legnagyobb lépést e felé.

A következő cikkben konkrét technikákról írok majd, amiket alkalmazva könnyebben vehetjük az akadályokat, és segítenek akár abban is, hogy jobban menjen az állásinterjú.

Még mindig bizonytalan vagy benne, mire volt jó a legutóbbi állásinterjúd, ahová nem téged választottak? Esetleg szeretnéd tudni, hogy lehetne egy a munkahelyen kudarcnak megélt tapasztalatot a saját fejlődésedre felhasználni?

Keress bátran, ha kérdésed van, vagy csatlakozz a Facebook-közösséghez, és olvass a témáról bővebben!

Novák Gréta

Karrier tanácsadó vagyok és marketing szakember, folyton tele ötletekkel és kíváncsisággal. Dolgoztam már 5 fős kis cégnél és több mint 100 fős multinál is. Több mint 50 állásinterjún jártam már álláskeresőként, és belekóstoltam az interjúztatásba is. A cikkeimmel azoknak szeretnék segíteni, akik szívesen fejlődnének és keresik az önmegvalósítás lehetőségét a karrierjükben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.